Natuurmuseum Brabant 2019/2020

27 dec 2019/23 jan 2020
We treffen elkaar in het gezellige museumcafé. Tot tweemaal toe zijn we met een volledige groep deelnemers.
Janine nam in december perfect de honneurs waar. Het hele gebouw is op indrukkende wijze doelmatig gerestaureerd en heringericht. Nu staat overschakelen op energie-neutraal op het programma.
Begane grond en de twee etages bevatten educatieve ruimtes: van peuters tot en met  senioren. Alle zijn interactief, aantrekkelijk en didactisch heel creatief ingericht. En, overal zijn er aangepaste verkleedspullen. De enthousiaste directeur Fiona Zachariasse vertelt uitgebreid over overwegingen die tot deze resultaten leidden. Voor de kleintjes is uitgegaan van Kikker (Max Velthuis): spelenderwijs kennismaken met begrippen uit de natuur. Voor de groteren is er BOS. Dat Bos verandert elk jaargetijde en ziet er prachtig uit. Via magische takken komen de kinderen aan onderzoekjes en als beloning kunnen zij via hun magische tak een digitaal bos door allerlei soorten dieren van dat jaargetijde laten bewonen: een
prachtig feest als resultaat. Ook in de winter. Een nieuwe doelstelling van het Natuurmuseum betreft biodiversiteit.

Op de eerste verdieping staat in de ruimte evolutie van dinosauris naar vogel centraal: ook heel interessant. Kinderen trekken onderdelen van vogels aan, om bij voorbeeld te ervaren welke balans er nodig is, om te kunnen vliegen. De ruimte wolf stelt een vraag als: “Wie is vóór of tégen acceptatie van de wolf in Nederland?” Alle overwegingen met betrekking tot vóór- en nadelen, om na 150 jaar de wolf weer in ons land met rust te laten, komen aan de orde. Doorgaans zie je wolven niet, want ze zijn erg schuw.
De zaal Jouw Brabant, mijn Brabant toont foto’s met herinneringen van Brabanders. Tevens filmpjes over het geografische ontstaan van Brabant met door drie breuken ontstane vier slenken en talloze beken die vanuit de Maas naar het zuiden lopen. De vergiftiging ervan door landbouw en industrie én de vele acties van nu voor het herstel ervan.
Na de eenvoudige, goede lunch wacht gids Sylvester ons bij hét geraamte op van een mannetjes potvis, een soort walvis. Die potvis heeft een slimme echolocatie in het bovendeel van zijn brede en hoge kop waarmee hij kleine visjes naar zijn bek manipuleert. De mannetjes verkeren aan de Noordpool, de vrouwtjes in de Azoren. Als de mannetjes naar het zuiden zwemmen, is de orka onderweg hun vijand óf de ondiepe Noordzee waarin ze zich knel zwemmen en erhongeren. De Stichting Born Free Foundation stelt als eerste haar (prachtige) foto’s in dit Natuurmuseum ten toon die voor een natuurdoel te koop zijn.
Beneden stelt gids Sylvester vragen die hij beter kan beantwoorden dan wij: wanneer is de IJstijd? Maar, Marijke weet het antwoord: die duurt nu nog voort! Het Glaciaal: van 150.000 – 11.000 jaar ongeveer is vertegenwoordigd met opgezette dieren en attributen uit die tijd, verkregen van een collectie uit Zwolle.
Dan toch nog even naar de tweede etage voor de ruimte Hoe zo sex? over aantrekkingskracht en bevruchting bij mensen, dieren en planten. En de ruimte uitsterven met skeletten van dieren en fossielen. Het leven van a tot z.

Ook op de begane grond kunnen basisschoolleerlingen op een scherm uitzoeken waarover ze iets willen weten: bij voorbeeld over zoogdieren vanuit: alfabet, taxonomie of vitrinenummer. Vervolgens zoeken ze de betreffende vragen en kunnen hun antwoorden controleren in de lade met de juiste antwoorden. Kortom: ze zijn voortdurend bezig terwijl ze veel leren.