Wageningen mei 2019

Excursie Het Depot en Villa HinkeloordWageningen, 10 mei 2019

We vertrekken op tijd uit Tilburg met 25 deelnemers naar Wageningen. Ons doel is Beeldengalerij Het Depot met Villa Hinkeloorden de verbindende Arboreta De Dreijen en Hinkeloord. In Wageningen drinken we koffie in het FletcherhotelDe Wageningsche Bergmet een fraai uitzicht over de Rijnvlakte. Door de voorspoedige reis met onze chauffeur Maria zitten we ruim in de tijd te genieten van ons gebruikelijke bakje koffie of thee met gebak. Lekker! Dan door naar Het Depot.

In de bus geeft Anc Burggraaf een inleiding over de geschiedenis van deze  uitzonderlijke beeldengalerij, een particulier initiatief op een particulier terrein, voorheen gedeeltelijk onderdeel van de Universiteit Wageningen. Er is bewust gekozen het geen museum te noemen. Hoewel depot snel geassocieerd wordt met een groot magazijn met opgeslagen kunst geldt dat niet voor dit depot.

Beeldengalerij Het Depot is in 2004 opgericht door de Stichting Utopavan zakenman Loek Dijkman, directeur van de Topa Groep, ondernemingen in verzend- en verpakkingsmaterialen van touw en papier. De belangrijkste reden van filantroop en mecenas Loek Dijkman om zijn bezit al in 1988 in Stichting Utopa onder te brengen was zijn visie dat ondernemingen een rol in hun omgeving vervullen die verder gaat dan het verschaffen van werk en het maken van winst. Die winst wordt daarom aangewend voor algemeen nut.Loek Dijkman:”We steunen de kunstenaars door beelden van hen te kopen, door catalogi en monografieën uit te geven. Met Het Depotgeven we de beeldhouwers een podium. We gaan een langdurige samenwerking met hen aan.”  Opmerkelijk: alles is gratis toegankelijk en alles mag aangeraakt worden!

Bij binnenkomst worden we uitvoerig verwelkomd door gastvrouwen/-heren. Zij verwijzen ons naar de grote en comfortabele garderoberuimte met kluisjes en toiletten. De gids wacht ons op en begint aan de tour door de galerij. De toestemming dat we alle objecten mogen bevoelen en aaien voegt zeker een dimensie toe. We beginnen bij het lange beeldhouwwerk met benen en delen van benen, uitgevoerd in Brons. We worden gelijk ingeschakeld met vragen als: “Wat zie je, wat valt op etc.?”

In de expositie Tegenbeeld staan letterlijk telkens twee beelden tegenovergesteld van elkaar: gesloten tegenover open, zwart tegenover wit, beweging tegenover stilstaand etc. De collectie bestaat uit torso’s en fragmenten van het menselijk lichaam in velerlei materialen, van marmer tot vilt met alles daar tussenin. Er is een grote vaste collectie in het bezit van de stichting, die niet te koop is. Van de tijdelijke exposities zijn wel objecten die aangekocht kunnen worden. Er zijn ook rondleidingen voor blinden en doven en alles is rolstoeltoegankelijk.
Na de rondleiding wacht ons een smakelijke lunch in restaurant Linnaeus, geheel vegetarisch met gezonde, verse producten. We genieten ervan!

De twee arboreta en Villa Hinkeloord bezoeken we ’s middags op eigen gelegenheid en naar eigen behoefte. Het bijzondere van Villa Hinkeloord is de permanente tentoonstelling op 3 etages van de villa met een grote selectie van de werken van Eja Siepman van den Berg te bewonderen. Als beeldhouwer is zij verwant aan het gedachtegoed van Charlotte van Pallandt, destijds een van de weinige vrouwen die zich in een door mannen gedomineerde beeldhouwwereld ferm staande hield. De gepolijste torso’s van voornamelijk jonge meisjes, jongens en vrouwen staan vrij in de ruimte opgesteld, zodat je eromheen kunt lopen. Aanraken en aaien mag hier ook. Het is prettig te voelen hoe zacht marmer kan zijn. Eja Siepman van den Berg (1943) heeft in 1967 de Prix de Rome gewonnen, in 1978 de Charlotte Pallandtprijs en in 2017 de Wilhelminaring.

In het souterrain is een tijdelijke tentoonstelling van Louis Niënhuis met veel houten objecten. Tijdens de enige bui bevonden wij ons in de villa. Wandelen door de arboreta met veel beelden is een feest, zorgt voor een gevoel van harmonie, een samengaan van mens, natuur en schoonheid. Terug in het hoofdgebouw vinden we een groot deel van het gezelschap terug in de museumwinkel waar mooie, leuke en grappige dingen te koop zijn. Die moeten uiteraard wél betaald worden. Na nog een drankje in het restaurant, ter afsluiting van een fijne dag, kunnen we aan de terugreis beginnen. Chauffeur Maria heeft ook van de dag genoten, zij heeft zoveel als mogelijk met ons meegedaan.
Geheel volgens plan stappen we om 18.00 uur bij Station Universiteit in Tilburg weer uit de bus.

Idee voor deze excursie: Joop Vlottes;
verslag: Georgette Bruinsma;
foto’s : Francis Huisman