Bij aankomst kunnen we met zijn achttienen op het zonnige terras van De 12 Apostelen elkaar begroeten, onder wie natuurgids Frans Kapteijns, een wandelende encyclopedie en een ras verhalenverteller. Zoals over de eigenaardige eigenaar die per se een stationnetje wilde waarop treinen moésten stoppen …
Nemer = een beek en Laer = open plek gat in het bos => Nemerlaer
Frans staat deze keer vooral bij planten stil, zoals heermoes of het legoplantje. De gras gestreepte witbol kun je beter meteen uit je tuin weren. We staan bij meidoorn, vlier en paardenbloem (heilzaam voor paarden) stil. Waarom zie je zoveel lindes staan? Vangen bliksem als eerste op. We mogen het jonkvrouwenlaantje nemen, om onze huid blank te houden. Een bolle akker, hoe ontstaat die? Door het vulsel uit de potstal erover te verspreiden. Want in die potstal lag een lemen vloer met plaksel en stro waarop dieren hun behoefte achterlieten, tot die stal nodig moest worden leeggehaald. Op de bolle akker groeien granen. De lager gelegen randen komen dieren uit de omgeving goed van pas.

Nogal eens zijn planten uit andere streken gehaald, om problemen met lokale planten op te lossen. Bijvoorbeeld de Amerikaanse vogelkers; daarin zit blauwzuur die, blijkt nu, ongewenste mede-effecten veroorzaakt voor de inlandse vogelkers . Voortaan oppassen dus!
De Brabantse beken zijn veelal op laaggelegen grond ontstaan uit kwel- en regenwater, zoals de Dieze die nogal wat andere namen heeft toebedeeld gekregen. Die is bevaarbaar, dus daarlangs kwamen géén molens!
Eind 19e / begin 20e eeuw kon Nederlandse schapenwol niet meer concurreren met die uit Engeland en Australië, maar die arriveerde vies. Waar was je die wol dan schoon? In de toe nog schone Oisterwijkse vennen! Zo werd Tilburg groot dankzij de AaBee- en andere wolfabrieken! 
Gagel is lang een zeer geliefd kruid geweest, tegen vlooien en dazen in strozakken en kussens en om bier beter houdbaar te maken. Effect: high worden van slapende mensen en arbeiders in de brouwerijen. Hop uit Tsjechië voldoet ook; dus gagel vloog eruit.
De naam van de Beerze blijkt een afgeleide van beerput. Wij wandelen over een allée, zoals voorheen dienstpersoneel moést.
Frans wijst op een eik in balans: takken op de stam ontwikkelen naar het licht en onder de grond de wortels de tegenover gestelde kant uit. Goed voorbeeld voor de hedendaagse mens.
Rond 4500 voor Chr. vestigden zich de eerste mensen hier op de zandgronden, de beemden.  
Horzels zijn parasieten, aparte voor paarden, koeien en schapen. Met nare gevolgen voor ze.

Wat betreft de vele organisaties tot behoud van de natuur, is het de heer Van Tienhoven die de Vereniging voor Natuurelementen sticht (Naardermeer). maar ook in Brabant land dat bescherming behoefde, aankocht. Zo ontstond Brabants Landschap, gevolgd door alle provincies.
Alle 18 deelnemers zijn blij met de gemaakte wandeling. Anc bedankt Frans heel gepast en hartelijk.

De lunch buiten is op zich al een cadeautje; we hebben er alle tijd voor.

De lunch bracht mij ook een tastbaar cadeau, een complete verrassing: Anc memoreert dat ik een poos commissie Natuur heb getrokken en dat ik, na een korte tijd bij Activiteiten, daarmee stop en iets anders voor Sed Vitae ga doen. Later zal ik van dat cadeau verslag doen. Hartelijke dank, lieve mensen!

We bellen aan, kasteelvrouwe Carole Vos staat er dan, een klein tenger vrouwtje met een glinsterend haarbandje. Ze heet ons welkom en stelt haar vrijwilligers voor. Ze laat onverwacht alle zestien deelnemers tegelijk binnen. We kunnen vrijelijk rondlopen en vragen stellen. Door de brand is veel verloren gegaan.  Kunstenaars mogen er exposeren en laten soms een kunstwerk achter. Verder is de inventaris nogal rommelig. Maar, voordat we weer gaan, wil Carole Vos (pseudoniem) toch graag nog wat ‘spookverhalen‘ kwijt. Daar bloeit ze duidelijk van op: ze is aandoenlijk en wil zo duidelijk na corona haar eigen kracht hervinden. Een vrouw om nooit te vergeten!

De geschiedenis van het kasteel is door haar man Anton van Oirschot geboekstaafd in Kasteel Nemerlaer sinds 1303. Deze geschiedenis is ook bij wikipedia te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Nemerlaer
txt Cocky Verweij  foto’s Francis Huisman, Alphons Raaijmakers en Cocky Verweij