Woudrichem en Slot Loevestein, sept 2014

Woudrichem
Als vroege vogels vertrekken we met prima weer en goedgehumeurd met de bus naar Woudrichem. Daar worden we een uur later met koffie en overheerlijke appeltaart op het schip De Pannenkoekenbakker ontvangen. Daarna volgt de stadswandeling onder leiding van de kundige en aardige gids, mevrouw Kralendonk. We hebben veel over deze historische stad gehoord en geleerd. Zoals het woord moeten dat van oorsprong kenteken betekent, bijvoorbeeld in een gemetselde muur. Daarna stappen we op de watertaxi naar Slot Loevestein. Daar, in De Taveerne worden we met een uitgebreide lunch verwend.

Slot Loevestein ligt tegenover Woudrichem in een oer-Hollands rivierenlandschap. Ook dit Slot is meer dan eens belegerd en veroverd. Ridder Dirc Loef van Horne liet in1361 zijn kasteel bouwen. Niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging bepaalde zijn keuze. Ieder weet uit de schoolboeken van de gevangenschap van de grote geleerde Hugo de Groot op Slot Loevestein en diens ontsnapping in een boekenkist op 22 maart 1625! Gids Geeske, gekleed als kasteelvrouwe, leidt ns door het Slot. Behalve aardig en theatraal vaardig, is ook zij heel kundig. Rond Slot Loevestein ligt één van de minst verstoorde cultuurlandschappen van Nederland, een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar versterken. 
Na de culturele indrukken genieten we in de herfstzon op een terras een kopje en/of glaasje. In de bus delen we de belevenissen en keren terug bij ons startpunt.
Resumé: met dank aan de organisatie blikken wij terug op een geslaagde en boeiende dag voor Körper und Geist, een alleraardigste dag!!!

Enkele feiten over Woudrichem
Sommigen van ons hebben de halve wereld en méér gezien, maar kennen dit juweeltje vlakbij huis, het vestingstadje Woudrichem, niet: voor iedereen een verrassing. Woudrichem ligt in Noord-Brabant aan de Maas, tegenover de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Met 600 inwoners is Woudrichem Vesting een kleine gemeenschap, maar met de erbij horende dorpen Almkerk, Andel, Giessen en Rijswijk wonen er ± 15.000 mensen in de gemeente. Hier komen Waal en Afgedamde Maas bij elkaar, gaan verder als Merwede. De Merwede is vanaf 1814 opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 
Woudrichem is in de 9e eeuw ontstaan. Door de ligging aan rivieren heeft het een strategische positie. Tussen 1332 en 1573 is het diverse keren aangevallen. Daarna volgt een rustiger tijd. Tussen 1583 en 1588 laat Prins Willem van Oranje Woudrichem, binnen de oude muren, van wallen voorzien. Daardoor wordt de stadsoppervlakte praktisch gehalveerd. Visserij is eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten: in het wapen staan twee zalmen. Woudrichem heeft een compacte historische kern met twee kerken (een grote hervormde en kleine katholieke) en talloze herinneringen aan verleden tijden … 
Angelika Lantaũ-Winter