Wilfred Kemp: Is Paus Franciscus zo modern als wij denken?

11 maart 2016 
Wilfred Kemp, bekend als presentator van het tv-programma Kruispunt, gaf ons een kijkje in de wereld van het Vaticaan en zijn bewoners. Tot veler verassing, werd in maart 2013 de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio gekozen tot Paus van de Katholieke Kerk. Hij koos de naam Franciscus.
Hij is lid van de Orde van de Jezuïeten die in de jaren zestig van de vorige eeuw een groot aandeel in de frisse wind hadden die na het Vaticaans Concilie door de Katholieke Kerk ging waaien. Paus Franciscus behoort tot de meer orthodoxe tak van deze orde.
Al snel bleek dat soberheid bij hem heel hoog in het vaandel staat, zo ook nederigheid. Heel indrukwekkend was de eerste balkonscene. Hier stond geen man die voorging in gebed, maar een man die de menigte vroeg voor hem te bidden. Eenvoudterughoudendheid en bescheidenheid zijn karakteristieken die tekenend voor hem zijn. Hij woont niet in een duur paleis maar in het hotel waar de kardinalen tijdens een conclaaf verblijven. Reizen met een dure limousine heeft niet zijn voorkeur, hij neemt graag de bus. Hij wil zelfcontrole over de mensen met wie hij kan spreken, houden in plaats van hen te laten selecteren door de Zwitserse Garde.

De Paus heeft twee thema’s op zijn agenda staan:
– de hervorming van de Curie en
– hoe past de Kerk zich aan nieuwe gezinssituaties aan ?

De paus wil de Curie internationaler maken, meer leden uit de rest van de wereld in plaats van een groot aantal Europese leden. En hij wil de Curie minder macht geven. Om dit te bereiken, moet hij heel diplomatiek met de Curie omgaan. Daarnaast staat de Kerk voor de vraag hoe passen nieuwe gezinssituaties als homo-huwelijk, hertrouwde gescheiden mensen en abortus in de leer van de Kerk die de Eucharistie als hoogtepunt van het Kerkelijk leven ziet?

Dhr. Kemp eindigde met de hoopvolle gedachte dat de Paus een Pastorale Paus is, die stelt dat je de leer moet begrijpen, maar uiteindelijk moet je er je eigen weg in vinden: “De paus ziet de Kerk fundamenteel als een Moeder”.

Dank aan de inleider voor het inzicht dat we in het denken van Paus Franciscus kregen.

Namens de commissie Forum, 
Chris Verkaar-van den Bosch