Drs. Franneke Hoeks, Social media – wat moet ik ermee?

11 december 2015

Het onderwerp sociale media gaat in feite over communicatie. Er is een zender van een boodschap en een ontvanger die op de boodschap reageert. Als er vroeger werd gecommuniceerd, stond de spreker centraal. De ontvanger speelde toen nog geen tastbare rol. Met de komst van grammofoon, radio en televisie ontstonden weer andere vormen van communicatie waarbij de zender nog steeds centraal stond. De  inleiding ging over sociale media, waarbij er een interactie ontstaat via een online computerplatform, waarop gebruikers zonder, of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, communiceren. Er ontstaat dus een directe interactie tussen gebruikers.
Bloggen, het bijhouden van een dagboek via internet, begon in de negentiger jaren. De Nederlandse student Raymond Stoppelenburg, publiceerde op zijn pc een persoonlijk dagboek, onder het motto ”let me stay for a day”. Door deze oproep lukte het hem de wereld rond te reizen en bij mensen te logeren die op zijn oproep reageerden.
Er zijn verschillende sociale media, die eigen ‘specialiteiten’ hebben.
Op Youtube.com, kun je foto’s en filmpjes verspreiden, voor passief of actief gebruik.
Facebook begon in 2004 en verbindt aangeslotenen die alles met elkaar kunnen en willen delen wat er in het/ hun leven gebeurt. Facebook kan waardevolle en waardeloze informatie bevatten. Of alle vrienden van Facebook ook “echte vrienden” zijn, staat te bezien. Mogelijk nadeel is de betrouwbaarheid van de informatie en negatieve berichtgeving.
Linkedin is een netwerk voor professionals en vakmensen die vraag en aanbod van diensten en vacatures verbindt. Twitter is een systeem, voor het verspreiden van korte berichten. Instagram voor het uitwisselen van foto’s en video’s per gsm of tablet. Het positieve van sociale media is dat de communicatie zich afspeelt in real time: direct, rechtstreeks, goedkoop, en democratisch. Wisdom of the crowd. De lezing toont aan dat sociale media vriendschap bevorderend kunnen zijn, maar ook valkuilen kunnen bevatten. Voor de sociale media vanaf voornoemde Facebook moet je een account aanmaken om te kunnen deelnemen.
Een uiterst interessante lezing met enthousiasme gebracht.

Namens commissie Forum, Bert van Esch