Nuenen/Asten jan. 2013

Verstandige keus van de commissie om in januari wat dichter bij huis te blijven; het was opnieuw echt winterweer op deze dag!! De bus bracht ons eerst naar Nuenen waar een gids ons onder de koffie vast vertelde welke speciale bijzonderheden aan Nuenen verbonden zijn, zeker als we aan Vincent van Gogh denken. Zijn inleiding was een goede voorbereiding op ons bezoek aan het Vincentre met, uiteraard, Vincent van Gogh als voornaamste onderwerp. De tentoonstelling over hem van enige jaren terug is geactualiseerd. We hebben met volle teugen genoten van de geschiedenis van Vincent en in het bijzonder het schilderij de Aardappeleters. De daarop afgebeelde familie De Groot stond model voor dit schilderij. Hun nazaten, de vijfde generatie sindsdien, gaven via een video-opname op boeiende wijze hun band met het verleden en in het bijzonder met Vincent weer.

Na de lunch reden we naar Asten. Hier bezochten we het Nationaal Beiaard-en Natuurmuseum Asten, met de nadruk op de ‘mens en mammoet in de Peel’.

Heel goed om nog eens stil te staan bij het feit dat 10.000 jaar voor Christus rendier- en mammoetjagers al in dit gebied leefden. Een voortreffelijke gids leidde ons rond langs diverse diorama’s waarin de geschiedenis uit een ver verleden ,maar ook het heden werd verbeeld. Goed dat Brabanders daar nog eens bij stil staan!
Het tweede deel van het bezoek aan Asten was een uitleg over het productieproces van het klokkengieten. En dat is niet zomaar iets uit deze streek. In de Notre Dame van Parijs hangt sinds kort een grote klok die in Asten is vervaardigd! Ook bij dit onderdeel troffen wij een gids die ons liever de hele dag in plaats van een paar uur te gast zou hebben: zo veel had hij te vertellen! De vooraf geplande nazit – ze hebben daar lekker Belgisch Bier – kwam qua tijd in de knel en moest helaas vervallen.
Wat is voor mij de moraal van deze dag: ook dicht bij huis in het Brabantse is nog veel te zien wat ons zeer kan boeien. Het was voor mij de laatste keer, dat ik actief een Vriendencontactdag mocht organiseren, maar uit diverse spontane reacties na afloop, is mij gebleken dat ook deze dag met stip in de annalen kan worden bijgeschreven.
Uw scribent, Wim Heij