Kleef sept. 2012

Mijn vriendin had zich voor de najaarsexcursie naar Kleve opgegeven en mij uitgenodigd mee te gaan. De organisatie vroeg me een verslag over deze dag te schrijven.

Tijdens de busreis naar Kleve, net over de grens bij Nijmegen, reden we en passant langs de Kleefse tuinen: een parklandschap met amfitheater, kunst, alleeën en zichtassen, geïnitieerd door Johan Maurits van Nassau die Kleef na de verwoestingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog midden 17e eeuw herbouwde.

Na een heerlijke Kaffee mit Torte oder Kuche bij Stadtcafé Wanders in Kleve centrum, wachtten twee gidsen ons bij de boven de stad uittorenende Zwanenburcht en Grote Kerk op. Deze historische monumenten staan ieder op één van de drie heuvels die Kleve, sinds de morenen uit de IJstijd hier zijn achtergebleven, rijk is.De Zwanenburcht, een voormalig middeleeuws kasteel met twee prachtige torens, diende als residentie voor graven en hertogen van Kleef en was volgens een legende het stamslot van de Zwanenridder waar het gebouw zijn naam aan ontleent. Tegenwoordig zetelt justitie in de burcht. Verspreid over de stad staan veel zwanenbanken en een Lohengrinfontein waarin de Zwanenridder afscheid neemt van vrouw en kinderen.

 

De Zwanenburcht, een voormalig middeleeuws kasteel met twee prachtige torens, diende als residentie voor graven en hertogen van Kleef en was volgens een legende het stamslot van de Zwanenridder waar het gebouw zijn naam aan ontleent. Tegenwoordig zetelt justitie in de burcht. Verspreid over de stad staan veel zwanenbanken en een Lohengrinfontein waarin de Zwanenridder afscheid neemt van vrouw en kinderen.

De Grote, voormalige Kapittel-Kerk, gebouwd in de 14e-15e eeuw, diende als grafkerk van de eerder genoemde graven en hertogen. Het interieur van de kerk kent belangrijke middeleeuwse beeldhouwwerken en een prachtig triptiek.

Via winkelstraten daalden we af naar Stadtcafé Wanders voor een lekkere lunch gevolgd door een enthousiaste rondleiding door het B.C. Koekkoekhuis. Het voormalige woonhuis van de Nederlandse kunstschilder uit het midden van de 19e eeuw is nu opengesteld als museum met originele romantische landschapsschilderijen van de hand van Barend Cornelis Koekkoek.

Van Zwanenburcht tot Koekkoek tot Tilburg, een verrassende en uitstekend georganiseerde excursie van de commissie Cultuur. Onze complimenten!
Mieke Kamps