De Pont 26 sept 2017

Wij kwamen deze dinsdagmiddag met 25 Sed Vitae-leden voor rondleidingen in Museum De Pont.

Als eerste valt Sky Mirror op, het kunstwerk van Anish Kapoor, dat hij als cadeau voor het 25- jarig jubileum van het museum heeft ontworpen. (Provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg betaalden maakkosten, vervoer en de tuin). De langwerpige spiegel pronkt op het royale plein bij de entree, omgeven door de harmonieuze vijvertuin, ontworpen door Sophie Walker.

Na koffie/thee met muffin ging de ene helft van de groep met Ton van Os op pad voor een lange rondleiding; een kwartier later startte onder leiding van gids Ischa de tweede groep. Zes Grosse Geister van Thomas Schütte verwelkomen de bezoekers in de grote zaal bij de wolhokken. Drie ervan zijn vaste bewoners van De Pont, de andere drie logé’s.
Regelmatig is de steenformatie Planet Circle van Richard Long te zien geweest sinds de openingstentoonstelling 25 jaar geleden. Vooral niet te dichtbij komen waarschuwt Ischa. Want voor elke nieuwe tentoonstelling van de stenen worden ze, volgens een strakke plattegrond en nummering aan de onderzijde, gerangschikt.
Ischa laat ons ervaren hoe desoriënterend het kunstwerk Vertigo (duizeligheid) van Anish Kapoor werkt. Kapoor liet zich tot dit werk inspireren door de psychologische thriller Vertigo van Alfred Hitchcock.

Ton van Os, ook SV-lid, biedt een lange rondleiding aan, want hij was onder meer vakdidacticus Beeldende Kunsten en heeft hier vele zomers met zijn studenten vertoefd die hun lessen in De Pont voorbereidden. Eerst neemt Ton ons mee naar een werk in een diepe nis.

Het heet a  a  a … Wat moeten KIJKEN! Want alleen zo kun je “[ …]  de agenda van een kunstenaar lezen […]”. En wát zien we? Een bol uit verschillende materialen samengesteld met een kraagje, voetjes, een draadje, een luikje met a  a  a.  Thierry de Cordier wil wel contact met anderen, maar is daar ook huiverig voor. We zien een in zichzelf gekeerde kopvoeter … Natuurlijk gaan we ook naar de portrettengalerij van donkere mensen van Marlène Dumas met een zelfportretje (?) dat vanachter haar geopende hand andere mensen bekijkt. We zijn geboeid door het 10 min durende  videowerk The Greeting van Bill Viola.
Krijgen uitleg bij het bouwsel van fietswielen en -frames, Forever van Ai Wei Wei, een protest tegen de manier waarop de communistische regering in China haar volkeren behandelt.
Abstraktes Bild van Gerhard Richter: 6 x 20 kleine schilderijen die één geheel vormen,
in de kleuren rood, groen en wit. Richter heeft elk doekje dik met verf ingesmeerd en is er vervolgens met een paletmes overheen gegaan, zodat er verticale en horizontale lijnen ontstaan. Elk doekje is anders. Tenslotte gaan we naar 3 gangen in het nieuwe gedeelte van het museum waar foto’s van de Italiaan Christian Boltanski hangen. Portretten van kinderenvolwassenen en ouderen, inkijkjes in het dagelijkse leven, hoogtepunten uit een mensenleven etc. Het eerste wat opvalt is de gedateerde kleding en nogal wat foto’s van militairen in uniform. Boltanski gebruikte heel veel bronnen voor zijn foto’s uit WO II van mensen die tussen 1939 en 1945 in Italië de dood vonden. De foto’s maken een diepe indruk en stellen de vraag:
wie van hen zou dader of slachtoffer geweest kunnen zijn?
Tevreden sluiten we de middag af in het gezellige restaurant, sommigen binnen, anderen buiten in de tuin om nog even te genieten van het late zonnetje.

verslagen: Georgette Bruinsma en Cocky Verweij