Amsterdam, januari 2014

Door weer en wind verlaten we het Centraal Station, één van Cuypers’ kroonjuwelen; passeren het Victoriahotel, schuifelen door de roze straatjes richting Oudezijdsvoorburgwal en de Oude Kerk of  St.Nicolaaskerk, bouwjaar ±1306.
Flamboyante laatgotische ramen trekken onze aandacht, evenals de eeuwenoude houten dakconstructie met christelijke afbeeldingen uit de Roomskatholieke tijd, zoals Maria en de omhoog blikkende Christus. Ook de 2500 grafstenen die vele verhalen en gedachten met zich meedragen, volgens onze deskundige gids, Herbert van Hasselt. Zoals het graf van Sweelinck die in dit oude Godshuis meer dan 40 jaar het orgel bespeelde en dat van Saskia van Uylenburgh op nr.29; zij en Rembrandt trouwden in de voormalige sacristie: de ruimte waar mevrouw Tiny Clout ons verwelkomt. Van Hasselt wijst ons op het rijk versierde Vater Müller-orgel, op de weinige overgebleven gebrandschilderde ramen over het leven van Maria en op het meer profane glas-in-loodraam met wapens en namen van de Amsterdamse burgervaders. Alle graven zijn tot 1866 digitaal in kaart gebracht, zie www.gravenopinternet.nl. Veel dierenkopjes versieren ze, veel verhalen en sprookjes zijn erover vastgelegd, zie www.oneindignoordholland.nl. Over Michiel de Ruyter, die bij zijn collega-helden begraven wilde worden, maar naar de Nieuwe  Kerk werd gebracht. De Oude Kerk werd in later tijden eigendom van de stad: commercie en religie gingen er hand in hand. Zie www.oudekerk.nl en/of vrienden@oudekerk.nl. Voor ons, 21e eeuwse bezoekers, een heel fraai bouwwerk.
Het ‘nachtsprookje’ – ‘t Sterremannetje

Scheepvaartmuseum
Na de lunch in De Waag wandelen we naar het Scheepvaartmuseum: een schitterend  overkapte binnenhal (DOK-architecten) verwelkomt ons gezelschap. We krijgen een rondleiding door de tentoonstelling over de geschiedenis van de slavernij ‘De zwarte bladzijde’. Schepen als de ‘Leusden’ voeren via de West-Afrikaanse kust waar locale machthebbers hun vijanden als slaven aan West-Europese handelaren verkochten, naar Noord- en Middden-Amerika, vaak met desastreuze afloop. Holland en Zeeland zijn voor ruim 500.000 slachtoffers van de slavenhandel verantwoordelijk geweest, 1/5 van het totaal.   

Het was weliswaar een mistige, waterkoude dag in Amsterdam, maar de warmte en gezelligheid van de deelnemers maakten die naast de historische prikkels tot erg boeiend. Dank aan de commissieleden: Joop Vlottes, Will van Doorn en vooral Tiny Clout.
Mária Chorus-Menken

Nabericht van gids Helbert van Hasselt:
Ik vond het een heel plezierige ‘klus’, om met jullie allen door de Oude Kerk te lopen!
Bijgaand voor uw gezellige HOVO-groep hieronder nog de websites van de A’damse Oude Kerk. E-mail vrienden@oudekerk.nl.

Op “Artikelen van Herbert van Hasselt” staan de artikelen
In de Oude KerkSweelinck, Bach, Mozart …
Het ‘nachtsprookje’ – ‘t Sterremannetje

Belangrijke links