Forum programma 2019 voorjaar

Alle Forum-lezingen: op vrijdagmiddagen, bij Boerke Mutsaers

Adres: Vijverlaan 2, Tilburgnabij NS Station Tilburg-Universiteit

Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Toegang:  €6,50   leden €5
Nadere informatie over Forum-lezingen:
mevr. Chris Verkaar     06-129 684 26

15 maart, 14.00 uur  Professor Dr. A Vingerhoets: Stress, emoties, en gezondheid: een terugblik op mijn onderzoekscarrière
Dit jaar ga ik met pensioen. In deze lezing kijk ik terug op mijn onderzoekscarrière, waarbij ik vooral stil sta bij die inzichten, theorieën en bevindingen die op mij persoonlijk het meeste indruk hebben gemaakt.
Persoonlijke achtergrond
Ad Vingerhoets (Biest-Houtakker, 1953) studeerde psychologie in Tilburg. Daar promoveerde hij ook op het proefschrift Psychosocial stress: A biopsychosocial approach. Vervolgens werkte hij aan de Radbouduniversiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Helen Dowling Institute for Biopsychosocial Medicine (destijds nog in Rotterdam) en de Gezondheidsraad, voordat hij in 1993 in Tilburg terugkeerde en er in 2000 als hoogleraar benoemd werd. Zijn onderzoeksexpertise ligt vooral op stress, emoties, en kwaliteit van leven. Zijn onderzoek naar vrije tijdsziekte en huilen mag zich verheugen in veel (inter)nationale media-aandacht.

12 april, 14.00 uur    Mark van Ostaijen: Wij zijn Ons, Een kleine sociologie van grote denkers
Een lezing over het kortgeleden verschenen boek: Wij zijn Ons.
Voor info en persoonlijke achtergrond kunt u het beste op de website zoeken omdat wij nog niet alle details besproken hebben.
Zie de samenvatting die op de website staat, citaat: "Waarom dragen we geen zwarte kleding meer bij een uitvaart? Is voetbal een nieuwe religie? Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? Hoe moeten we terrorisme begrijpen? Waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? Waar komt de Boze Witte Nederlander ineens vandaan? En waarom dienen we internet en smartphones te wantrouwen?
In Wij zijn ons verzamelt bestuurssocioloog Mark van Ostaijen verschillende alledaagse thema's en behandelt ze in het licht van klassiek sociologische inzichten. Met behulp van grote denkers maakt hij daarmee de wereld om ons heen verrassend inzichtelijk. Aan de hand van onder anderen Max Weber, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Jane Jacobs en Johan Huizinga krijgen we meer vat op sociale verschijnselen als #MeToo, bitcoins, het Feyenoord Legioen en DENK.
Wij zijn Ons biedt hernieuwde kijkvensters op sociaal gedrag, noodzakelijk in tijden van polarisatie, segregatie en individualisering. Het boek zet zich af tegen recente (neuro)psychologische publicaties en laat zien dat wij meer zijn dan ons brein. Wie wij zijn en wat we doen is niet zozeer neurologisch maar vooral een sociaal proces."